Ege Denizi sabaha karşı yaşanan şiddetli bir sarsıntıyla güne uyandı. Saat 06.19’da meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem özellikle kıyıya yakın bölgelerde kısa süreli paniğe yol açtı. Depremin merkez üssü Muğla’nın Datça ilçesine yaklaşık 166 kilometre mesafede deniz tabanının 17.7 kilometre derinliğinde kaydedildi. Sarsıntı İzmir başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
Sarsıntı Geniş Bir Alanda Hissedildi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depreme dair ilk bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Depremin şiddetli şekilde hissedildiği kentlerde vatandaşlar sarsıntıyla birlikte kısa süreli endişe yaşadı.
Şu ana kadar herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadığı açıklanırken ekiplerin bölgedeki tarama çalışmaları sürüyor. Deprem uzmanları olası artçı sarsıntılara karşı vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Sismolog Pampal: “Bu Bölge Sismik Aktivite Açısından Zengin”
Depremin ardından açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, sarsıntının meydana geldiği bölgenin jeolojik geçmişine dikkat çekti. Girit’in kuzeyinde Santorini’nin kuzeydoğusuna yakın bir noktada yaşanan depremin şaşırtıcı olmadığını vurgulayan Pampal, bu bölgede geçmişte de benzer büyüklükte sarsıntıların yaşandığını hatırlattı. Pampal, “1956 yılında burada 7 ve üzeri büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu yüzden bölgeyi yakından izliyoruz. Bu tür sarsıntılar olağan” dedi.
“Kıyılarımızda Büyük Hasar Beklenmiyor”
Pampal depremin Türkiye kıyılarına görece uzak bir noktada meydana geldiğini belirterek “Yaklaşık 170 kilometre mesafede olan bu tür depremlerin kıyılarımızda ciddi hasara yol açması beklenmez. Ancak Helenik dalma batma zonunda yer alan bu bölgede daha büyük ve derin depremler üretme potansiyeli olan faylar mevcut” şeklinde konuştu. Uzman, bölgenin hem volkanik hem de sismik faaliyetlerin iç içe geçtiği bir alan olduğunu ve bu nedenle sürekli olarak izlenmesi gerektiğini ifade etti.