Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamalarda eğitim modeline ilişkin çalışmalar ve saha araştırmaları yapacaklarını söylemişti. Zorunlu eğitimde değişiklik yaşanabileceğine yönelik söylentilerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
Bakan Yusuf Tekin’in açıklamaları sonrası “Zorunlu eğitim kısalacak mı?” söylentileri Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan saha araştırmalarıyla daha da netleşti.
Zorunlu eğitim kısalacak mı?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in zorunlu eğitimde değişiklik sinyalinin vermesinin ardından yapılan saha araştırmalarında ilginç detaylara ulaşıldı. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Türkiye genelinde 81 ilde 36 binden fazla öğretmen, öğrenci ve velinin katıldığı bir saha çalışması düzenledi. Yapılan çalışmada liselerde 4 yıllık zorunlu eğitimin beklentileri karşılamadığına ilişkin sonuca ulaşıldı. Katılımcılar, zorunlu eğitimde daha esnek bir sistem talebinde bulundu.
Araştırmada öne çıkan bulgulardan biri de lise eğitiminde 2+2 modeli oldu. Çalışmada 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı şeklinde yapılandırıldığı eğitim modelini destekleyenler öğrencilerde %38,9, öğretmenlerde %34,5, yöneticilerde %32,5 ve velilerde %28,6 olarak kayda geçti.
Araştırmada liselerde 4 yıl zorunlu eğitim modeline desteğin çok az olduğu görüldü. Çalışmada 4 yıllık lise eğitim modeline desteğin öğretmenlerde %2,9, yöneticilerde %1,7, öğrencilerde %9,8 ve velilerde ise sadece %8,8 olduğu ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in değişik sinyalleri vermesinin ardından saha çalışmalarında ulaşılan bu sonuçlar, zorunlu eğitimde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.