Yaz aylarının gelmesiyle birlikte milyonlarca çalışan yıllık izin planlarını yapmaya başladı. Ancak birçok kişi tatil süresinin büyük bölümünün yolda geçmesinden şikayet ediyor. Tam da bu noktada devreye pek bilinmeyen bir hak olan yol izni giriyor. Çalışanların tatillerini uzatabilmesine imkan tanıyan bu hak, doğru şekilde talep edilirse tatil süresine fazladan 4 gün eklenebiliyor.
Yol izni Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6. maddesi ile düzenlenmiş durumda. Bu maddeye göre eğer çalışan yıllık iznini işyerinin bulunduğu şehir dışında geçirmek istiyorsa ve bu durumu belgelerle işverene sunarsa işveren toplamda 4 güne kadar ücretsiz yol izni vermekle yükümlü oluyor. Örneğin İstanbul’da çalışan biri tatilini Antalya’da geçirmek istiyorsa konaklama yapacağı otelden alınacak fatura ya da kira sözleşmesi gibi belgelerle bu hakkını kullanabilir.
İzin Süresi 13 Güne Kadar Çıkabiliyor
Çalışanların büyük kısmı yıllık izinlerini Cumartesi gününden başlatıp bir sonraki haftanın Pazartesi günü işe dönerek 9 günlük bir tatil yapmayı tercih ediyor. Eğer yol izni de eklenirse bu süre 13 güne kadar çıkabiliyor.
Tatilin uzaması hem ulaşım sürecinde daha az stres yaşanmasını sağlıyor hem de daha verimli bir dinlenme süresi sunuyor. Ancak unutulmamalı ki bu 4 günlük yol izni kural gereği ücretsiz izin kapsamında değerlendiriliyor. Yani bu süre için maaş ödemesi yapılmayabilir.
Yol izninden faydalanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli unsur ise belgeleme zorunluluğu. Tatilin geçirileceği yerle ilgili belgeyi işverene sunmak gerekiyor. Bu belgeler otel rezervasyonları kira sözleşmeleri ya da seyahat belgeleri olabilir. Aksi takdirde işverenin yol izni verme zorunluluğu bulunmuyor.