Yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz ve havuz keyfi arttı ancak uzmanlar suyla temasın ciddi sağlık risklerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Küresel ısınmayla birlikte artan deniz suyu sıcaklıkları tehlikeli mikroorganizmaların çoğalmasına zemin hazırlıyor. Özellikle “Vibrio” adı verilen bakteriler artık yalnızca Baltık veya Kuzey Denizi gibi kuzey ülkelerinde değil Türkiye kıyılarında da görülüyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayımlanan son rapora göre geçmişte yalnızca kuzey Avrupa’nın bazı bölgelerinde rastlanan Vibrio bakterileri artık Marmara, Ege ve Akdeniz sularında da tespit edildi.
Özellikle “Vibrio parahaemolyticus” ve “Vibrio vulnificus” türlerinin DNA’sı Türkiye kıyılarında yapılan analizlerde saptandı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Aferin, bu bakterilerin sıcak ve tuzlu sularda hızla çoğaldığını ve açık yaralar yoluyla vücuda girerek ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.
Açık Yara ile Denize Girmeyin
Dr. Aferin özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Vibrio vulnificus’un ciltle temas ettiğinde doku enfeksiyonlarına hatta “et yiyen bakteri” olarak bilinen nekrotizan fasiit hastalığına yol açabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca çiğ deniz ürünlerinden bulaşabilen Vibrio parahaemolyticus’un ise mide bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceğini ve kana karışarak sepsise yol açabileceğini ifade etti.
Havuzlarda da Tehlike Büyük
Serinlemek için tercih edilen havuzlar da masum değil. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Yıldız, havuz sularında rotavirüs, hepatit A, salmonella ve E. coli gibi mikropların kolayca bulaşabildiğini söyledi.
Özellikle 6 aydan küçük bebeklerin havuza sokulmaması gerektiğini belirten Yıldız, “Küçük bebeklerde sıvı kaybı hayati olabilir. Ayrıca açık yara veya ishal gibi şikayeti olan çocuklar kesinlikle havuza girmemeli” dedi.