Türkiye ile Irak arasında 1973 yılında imzalanan ve yarım asırdan fazladır yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona eriyor. Türkiye, süresi dolacak anlaşmanın yerine yeni şartlara uygun daha dinamik bir anlaşma yaparak enerji iş birliğini günümüz ihtiyaçlarına göre şekillendirmeyi hedefliyor.
Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan bilgiye göre 52 yıllık Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması ve buna bağlı protokoller 27 Temmuz 2026’da sona erecek. Türkiye bu sürecin ardından Irak ile daha güncel ve etkili bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Söz konusu boru hattı uzun süredir devre dışı kalmış durumda. 25 Mart 2023’te Irak’taki iç anlaşmazlıklar nedeniyle duran petrol akışı yeni düzenlemelerle tekrar işler hale getirilecek.
Erbil Bağdat Arasında Anlaşma Sağlandı
Boru hattının yeniden faaliyete geçmesinin önündeki en büyük engellerden biri Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki petrol gelirleri paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklardı. Ancak bu sorun geçtiğimiz günlerde çözüme kavuştu.
17 Temmuz’da varılan yeni mutabakatla IKBY günlük en az 230 bin varil petrolü devlet şirketi SOMO aracılığıyla Bağdat’a teslim edecek. Bu petrol karşılığında IKBY’ye varil başına 16 dolar ön ödeme yapılacak.
Türkiye Enerji Diplomasisini Devreye Alacak
Yaşanan bu gelişmeler üzerine Türkiye Irak ile enerji alanındaki ilişkilerini yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Hem Irak merkezi hükümeti hem de IKBY ile yapılacak görüşmelerde diplomatik adımlar hız kazanacak.
Türkiye 1.4 milyon varil günlük taşıma kapasitesine sahip hattı yeniden işler hale getirmeyi hedefliyor. Hat devre dışı kaldığından bu yana Irak’ın uğradığı zararın 25 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.