Türkiye genelinde etkisini artırarak sürdüren sıcak hava dalgası İstanbul’da hayatı adeta durma noktasına getirdi. Afrika kökenli sıcak hava akımının etkisiyle megakentte nefes almak zorlaşırken nem oranının da yüksek seyretmesiyle vatandaşlar daha da bunaldı.
Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse yaptığı açıklamada, İstanbul’da hissedilen sıcaklığın 56 dereceye ulaştığını belirtti. Köse, bu tür ekstrem sıcaklıkların özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan bireyler için son derece tehlikeli olduğunu vurgulayarak “Termal şok riski her zamankinden yüksek. Dikkatli olunmalı” dedi.
Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde
Meteorolojik verilere göre sıcak hava Balkanlar üzerinden gelerek Marmara, Ege ve İç Anadolu’da etkisini daha da artırmış durumda. Ahmet Köse, sıcaklıkların mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerine çıktığını ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rekor düzeylere doğru ilerlediğini belirtti.
İstanbul’da gölgede 38 derece ölçülen sıcaklık %60’ı aşan nem oranı nedeniyle çok daha fazla hissediliyor. Köse, “Bu düzeyde bir sıcaklık termal dengenin bozulmasına güneş çarpmasına ve ani bilinç kaybına neden olabilir” diyerek vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.
Asfalt ve Beton Etkisi Şiddeti Katladı
Ahmet Köse, şehirleşmenin sıcaklık üzerindeki etkilerine de dikkat çekti. Asfalt ve beton yüzeylerin ısıyı daha fazla tutması nedeniyle kent merkezlerinde sıcaklıkların daha da arttığını ifade etti. İstanbul’da asfalt yüzeylerin 60 dereceye beton zeminlerin ise 63 dereceye kadar ısındığını kaydeden Köse, bu durumun şehirde hissedilen sıcaklığı Güneydoğu illerinden bile daha yukarı çektiğini söyledi.
“Şanlıurfa’da ölçülen 47 derece İstanbul’da hissedilen sıcaklığın gerisinde kaldı” diyen Köse, özellikle öğle saatlerinde dışarıda bulunmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.