Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği‘nin (OPEC+) sekiz üyesinden gelen üretim artışı kararı küresel enerji piyasalarında önemli bir dalgalanmaya yol açtı. Pazartesi günü açıklanan bu kararın ardından petrol fiyatları uluslararası piyasalarda yüzde 3’ten fazla değer kaybetti. Yatırımcıların arz fazlası endişesiyle yön değiştirdiği bu gelişme büyük finans kuruluşlarını da harekete geçirdi.
Asya Piyasalarında Fiyatlar Çakıldı
Asya piyasalarında haftanın ilk işlem gününe damga vuran gelişme OPEC+ üyesi ülkelerin üretimi beklenenden hızlı artıracağını duyurması oldu. Bu açıklamanın ardından petrol fiyatları adeta serbest düşüşe geçti.
Sabah saatlerinde Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 38’lik bir kayıpla varil başına 56,08 dolara gerilerken Brent türü ham petrol ise yüzde 35 düşüşle 59,17 dolar seviyesinden işlem gördü. Uzmanlar bu düşüşün arkasında artan arzla birlikte talep dengesinde yaşanabilecek bozulmaların etkili olduğunu belirtiyor.
Arz Fazlası Endişesi Artıyor
OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma kararı sadece fiyatlarda değil piyasa beklentilerinde de ciddi değişiklikler yarattı. Enerji sektöründe arz-talep dengesinin bozulabileceğine dair sinyaller gelmeye başladı.
Analistlere göre eğer bu üretim artışı kalıcı olursa küresel petrol piyasasında yeni bir arz bolluğu dönemi başlayabilir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde enerji maliyetlerini düşürmesi beklenirken üretici ülkeler açısından gelir kaybı yaratabileceği uyarısı yapılıyor.
Dev Bankalardan Revizyon Kararı
OPEC+ kararının etkisi sadece spot piyasalarda değil gelecek dönem beklentilerinde de hissedildi. İngiliz finans devi Barclays Brent petrol için 2025 yılı tahminini varil başına 66 dolardan 62 dolara 2026 yılı içinse 60 dolardan 58 dolara indirdi.
Goldman Sachs da benzer şekilde 2025 ve 2026 yılları için daha önce sırasıyla 63 ve 58 dolar olan Brent petrol tahminlerini 60 ve 56 dolar olarak güncelledi. Bankalar bu revizyonlara gerekçe olarak artan arz riskini ve küresel talepteki belirsizlikleri gösterdi.