15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’ne yönelik hazırlanan etkinliklerde Atatürk fotoğraflarının yasaklandığı iddiası sosyal medyada gündeme oturdu. Kısa sürede büyük tepki çeken bu iddialara İçişleri Bakanlığı’ndan net bir yanıt geldi. Bakanlık iddiaları “alçak bir iftira” olarak nitelendirdi ve kamuoyunu bilgilendirdi.
Etkinliklerin düzenlenmesine ilişkin 25 Haziran 2025 tarihli genelgede yalnızca Türk bayrağı kullanımına dikkat çekilmesinin ardından bazı sosyal medya hesapları ve haber siteleri bu düzenlemeyi çarpıtarak Atatürk fotoğraflarının yasaklandığı yönünde asılsız haberler yaymaya başladı. Bu haberler kısa sürede geniş bir kesimin tepkisine yol açtı ve kamuoyunda kafa karışıklığına neden oldu.
İçişleri Bakanlığı: “Amaç Siyasi Simgelerin Kullanılmaması”
İddialar üzerine yazılı bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı söz konusu haberlerin gerçekle hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Bakanlık açıklamasında “15 Temmuz gibi milletimizin birlik ve beraberliğini temsil eden bir anma gününde etkinliklerin siyasetten uzak tutulması adına sadece Türk bayrağının kullanılmasına dikkat çekilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada ayrıca bu uygulamanın yeni olmadığı 2018 yılından bu yana aynı doğrultuda genelgeler yayımlandığı hatırlatıldı. Amaçlarının hiçbir siyasi parti ya da ismin öne çıkmadığı sadece Türk milletini temsil eden ortak simgelerle anma yapılması olduğuna dikkat çekildi.
Kamuoyuna Saygıyla Duyuruldu
İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı, “Atatürk fotoğraflarına yasak getirildiği yönündeki iddialar kamuoyunu yanıltmaya yönelik bilinçli bir karalama kampanyasıdır. Bu tür yalan haberlerle halkın birliğine ve bu özel günün anlamına gölge düşürülmeye çalışılmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu tür haberlere itibar edilmemelidir.”