Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni yasa ile birlikte 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlara uygulanan para cezası ciddi oranda artırıldı. Daha önce 250 TL olan idari para cezası yeni düzenleme ile birlikte 1500 TL’ye çıkarıldı.
Özellikle asılsız ihbarlarda bulunan çağrı merkezini gereksiz meşgul eden ya da görevlilere işlevsiz konularla zaman kaybettiren kişilere yönelik bu artış kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını amaçlıyor. Yetkililer bu aramaların hayati önem taşıyan vakalara müdahaleyi geciktirdiğine dikkat çekiyor. Valilikler cezai işlemleri doğrudan uygulayabilecek.
Bakanlara Artık Kendi Müşavirlerini Atama Yetkisi
Yasa kapsamında dikkat çeken bir diğer düzenleme ise bakanlıklarda görev yapacak müşavirlerle ilgili. Bundan böyle bakanlar, özel önem taşıyan alanlarda kendilerine danışmanlık yapacak müşavirleri doğrudan atayabilecek. Bu kişiler “bakan müşaviri” unvanıyla görev yapacak ve doğrudan bakanlara bağlı olacak.
Görev süreleri ise bakanın görev süresi ile sınırlı tutulacak. Bakan değiştiğinde müşavirlerin de görevi sona erecek. Ayrıca müşavirler bakanın görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek. Yeni sistem daha hızlı ve esnek karar alma süreçlerine katkı sağlamayı hedefliyor.
Müşavir Atamaları Sınavsız Olacak Ama Hak Doğurmayacak
Yeni yasayla getirilen düzenlemeye göre bakan müşavirliği kadrolarına sınav yapılmaksızın atama gerçekleştirilebilecek. Ancak bu atamalar kamuda herhangi bir kadro veya statü açısından kazanılmış hak anlamına gelmeyecek.
Yani müşavir olarak görev yapmış olmak kişinin başka bir devlet kademesine geçişinde avantaj sağlamayacak. Bu uygulamanın liyakat ilkesine zarar vermeden bakanlık içindeki stratejik danışmanlık ihtiyaçlarına çözüm sunması amaçlanıyor.